Sürmene bıçağı yapımı sırasında dayanıklılığa, keskinlik özelliğine, sağlamlığa ve uzun süre kullanma uygun olacak farklı malzemelerin kullanılması mümkündür. Bu bıçakların paslanmaması, keskinliklerini uzun süre koruması, elde kolay tutma sağlaması ve rahat kullanıma imkan tanıması temel özellikleridir. Bu nedenle de kullanılan malzemelerin her biri bu koşullara uygun olacak şekilde tercih edilen birbirinden özel ürünlerdir. Peki, Sürmene bıçağı yapımında hangi malzemeler kullanılır?
Sürmene Bıçağının Çeliği Nasıldır?
Sürmene bıçağının çeliğinin en önemli özelliği uzun süre kendini koruyabilen keskinliğidir. Bu keskinliğin kazandırılması ve korunması için Sürmene bıçakları özel bir teknik ile üretilmektedir. Ayrıca Sürmene bıçaklarının bir diğer önemli özelliği de paslanmaz ve oksitlenmez çelikten üretiliyor olmalarıdır. Bu sayede bıçaklar ilk günkü yeniliğini yoğun kullanımda dahi koruyabilmektedir.
Sürmene bıçağının çeliği, çeliğe su verme aşamasında uygulanan farklı teknik ile özelleşir. Bu teknik, diğer bıçaklardan farklıdır. Sürmene bıçaklarının üretimi sırasında çeliğe su verme aşamasında balık yağı kullanılır. Milattan önce 1000’li yıllarda benzer teknik ile üretilen bıçaklarda yunus yağı kullanılmıştır. Bu sayede bıçakların çok daha keskin ve uzun süreli keskinlik sağlayan ürünler olduğu görülmüştür. Sürmene bıçaklarında da benzer teknik uygulanmaktadır.
Günümüzde üretilen Sürmene bıçaklarında da balık yapı kullanılmaktadır. Bu sayede Sürmene bıçakları tıpkı eski dönemlerde olduğu gibi uzun süreli keskinliğe sahip olabilmektedir. Sürmene bıçaklarının paslanmaz şekilde dayanıklı yapıya sahip olması da ayrıca özel üretim tekniklerinden kaynaklanır ve kullanılan malzemeler burada büyük öneme sahiptir.
Piyasada satılan bıçakların pek çoğu paslanmama garantisini vermez çünkü kullanılan çelik, paslanmaya uygun ürünlerin alaşımıdır. Bu durumda da kısa süreli kullanımlarda dahi klasik bıçaklarda paslanma görülmesi olasıdır. Ancak Sürmene bıçakların paslanma, oksitlenme ve benzeri durumlar görülmez.
Sürmene Bıçağı Sapları Hangi Malzemelerden Yapılır?
Sürmene bıçaklarının sağlarında farklı malzemelerin tercih edilmesi mümkündür. Tercih edilen bu malzemeler kimi zaman verzalit, gül ağacı, epoksi ya da venge ağacı olabilir. Bu tür ürünler Sürmene bıçaklarının saplarının da pek çok koşula karşı çok daha dirençli olmasını mümkün hale getirir.
Epoksi sapa sahip olan bıçaklarda küflenme ya da asit ve benzeri maddelerden dolayı hasar alma durumu mümkün değildir. Epoksi, su, asit, alkali ve çeşitli kimyasallara karşı son derece dayanıklı ve sert bir malzemedir. Bu nedenle de mutfakta kullanımı tercih edildiği zaman uzun süreli kullanımda dahi hasar almaz ve sorun görülmez. Ayrıca epoksi, ısıya karşı olan direnci sayesinde mutfak ve benzeri pek çok alanda kullanıma son derece uygun olan bıçak saplarının meydana gelmesinde etkilidir. Epoksi ürünlerin renklendirmesi de oldukça kolaydır. Bu nedenle de Sürmene bıçaklarında renk çeşitliliğinin oluşmasına da katkıda bulunur. Farklı renklere sahip, kaliteli ve dayanıklı bıçaklar tercih etmek istiyorsanız sizin de epoksi saplı bıçak çeşitlerimize göz atmanız mümkündür.
Verzalit de ayrıca Sürmene bıçak saplarında sıklıkla tercih edilen malzemelerden biridir. Yanmalara ve 180 dereceye kadar ateşe dayanıklı olan bu malzeme, kirlenme, küflenme ve böceklenme gibi pek çok olumsuz durumun oluşumuna izin vermeyen içeriği sayesinde uzun yıllar kullanım imkanı sunar. Nem ve rutubete dayanıklı olan verzalit, temizliğinin kolay olması nedeniyle de sıklıkla tercih edilebilen bıçaklardandır. Temizlik sırasında kullanılan kimyasallara karşı dirençli olan verzalit, bıçağınızı temizlerken zarar görmez ve ilk günkü kalitesini muhafaza eder. Siz de internet sitemiz üzerinden verzalit sapa sahip bıçakları inceleyebilir, farklı modellere göz atarak size en uygun Sürmene bıçaklardan birini tercih edebilirsiniz.